1 Mart 2013 Cuma

GEZDİK : GÖREBİLDİKLERİMİZ





İSTİKLAL CAMİİ /MASCİD İSTİQLAL: Fredrich Silaban’ın tasarladığı Caminin yapımına 1961 de başlanıp 1978 de tamamlanmış. İç ve dış mekanlar dahil 120 bin kişinin (cami görevlisine göre 200 bin)aynı anda ibadet edebileceği yapı, Uzak Doğudaki en büyük camii olarak nitelendiriliyor. Biri 45 metre, diğeri 8 metre çapında iki kubbesi var. Tek minaresinin yüksekliği 99.66 metre. Camide tek minare oluşu, tanrının birliği olarak açıklanıyor. Dıştan bakınca beton bir apartmanı andıran yapının içinde namaz kılınan 5 kat var. Giriş katında inek derisinden yapılmış bedug adı verilen davul, namaz vaktinin cami içinde duyurulması için kullanılıyor.

CAMİDE TESETTÜR: Camiye girerken cami görevlisi önüme geçip kısa pantolonla içeri giremeyeceğimi söyleyip Samuray giysisine benzer uzun bir entari giydiriyor. Kısa kollu tişörtlü rehberimiz ile diz üstü etekli ikisi Brezilyalı üç kadın ise ne başörtüsü ne de uzun etek giymeden içeri giriyorlar. Ben de Endonezya’da kadınların değil erkeklerin ayrımcılığa uğradığı esprisini yapıyorum camiye gelen bu kadınlara.

ALTIN KUBBELİ BİR CAMİ: MASCİD KUBAH EMAS ya da DİAN AL-MAHRİ MOSQUE:


Değişik kaynaklar,  İslam dünyasında altın kubbeli cami sayısının 7 olduğunu söylüyor. Bunlardan biri de Endonezya’da, Jakarta yakınlarında, Limo Depok bölgesinde bulunan Hacı Dian Djuriah Maimun Al-Rasyid’in yaptırdığı Dian Al-Mahri Camisi,  Mascid Kubah Emas,  adıyla da biliniyor. 31 Aralık 2006 da ibadete açılan caminin kubbe, sütunları ve avizesi 24 ayar mozaik altın kaplamalı. Kubbedeki altın kaplama iki ve iki buçuk santimetre arasında değişiyor. Caminin 6 minaresi bulunuyor. Bence avize iç mekanla uyum içinde görünmüyor. 50 hektarlık bir arazi üzerine kurulan caminin bahçeleri çeşitli meyve ağaçlarıyla dolu ve çok bakımlı.  Kadınlar ve erkekler ayrı kapılardan içeri alınıyorlar. Caminin iç kapısına ulaşmak için çıplak ayakla ya taş üzerinde ya da kauçuk yolluk üzerinde yürümek gerekiyor. Eğer güneşli bir günde gelmişseniz ayaklarınızın kavrulması içten bile değil.

Hacı Dian Djuriah Hanım, altın kubbeli cami yaptırma nedenleri sorusuna, İslamiyet’te yoksulluğun yasak olduğu, cevabını veriyormuş.

OTOYOLLARDA CAMİLER:  Bandung Otoyolunda, mola yerlerinde bizdekine benzer outlet ve değişik uluslar arası fast food markalarının yanı sıra büyük ölçekli camilerin bulunması da bana oldukça şaşırtıcı geliyor. Birkaç bin kişilik bu camilerin dolup dolmadığını çok merak ediyorum.

KATEDRALLER: Mardeke Meydanında Mardeke Sarayının ve Büyük ölçekli İstiqlal Caminin karşısında bulunan Jakarta’daki Katedral,  ‘Meryem Ananın Cennete Gidişi,’ adını taşıyor. Neo-Gotik tarzdaki yapının inşaatı 1901 de tamamlanmış. Haç planlı yapının uzunluğu 60 genişliği 10 metre. Haç planlı yapının  yanlarındaki  çıkıntılarının her birinin uzunluğu 5 metre. Katedralin iki kulesi de 60 metre yüksekliğinde.

Bandung’da bulunan,  Katedral, Jakarta’dakine  göre daha mütevazi ölçülerde 1922 de tamamlanmış ve günümüzde Kültürel Miras olarak tescil edilmiş.






BANDUNG:  7.4 milyon nüfusuyla(2007) Endonezya’nın Java  Adası’nın ikinci büyük kenti. Jakarta’dan yaklaşık üç saat uzaklıkta. Deniz seviyesinden yüksekliği 768 metre. Bandung’un etrafında bir çok sönmüş yanardağı bulunuyor. Yüksek dağlar ve deniz seviyesinden yüksek oluşu dolayısıyla Java’nın diğer bölgelerine daha serin. Bandung yakınlarında göz alabildiğince çay tarlaları görüyorsunuz.

ASYA-AFRİKA KONFERANSI MÜZESİ/BANDUNG:
Jl. Asia-Afrika No. 65, Bandung, West Java, Indonesia


http://id.wikipedia.org/wiki/Museum_Konferensi_Asia_Afrika


Endonezya’nın Kurucu Devlet Başkanı Soekarno’nun girişimiyle 18-24 Nisan 1955’de Asya ve Afrika Uluslarının toplandığı yapı müze haline getirilmiş. Konferans yirminci yüzyılın ikinci yarısında Asya ve Afrika uluslarının ortak sorunlarının formüle edildiği ve bu ulusların dünya barışı ve uluslararası işbirliği için temel ilkelerinin belirlendiği  çok önemli bir toplantı olmuştu. Asya-Afrika Konferansı, Asya ve Afrika uluslarının esin ve motivasyon kaynağı olmuştu. Müze, Konferansla ilgili tüm bilgi, belgenin korunup, toplanıp, Asya-Afrika Ülkelerinin istifadesine sunmak amacını taşıyor. Katılan ülkelerden biri de Türkiye olmuştu.




KAWAH PUTİH/BEYAZ KRATER/BANDUNG YAKINLARI/Bandung’a yakınlarında deniz seviyesinden 2.430 metre yüksekliğindeki ve son volkanik hareketliliği 1600 yılında görülmüş Patuh Dağının krateri beyaz, ama bazen sülfürün yoğunlaşması, ısı ya da oksitlenme seviyesinde değişikliklere bağlı olarak maviden, beyaza, yeşile ve hatta kahverengiye dönüşebiliyor. Beyaz Krater’e 31 Aralık günü gittik, inanılmaz bir kalabalık vardı. Kapadokya ve Konya’daki benzeri kraterleri düşünmeden edemedim: Üç-beş insana bile rastlamayabilirsiniz.

http://kawahputih.perumperhutani.com/


Jl. Raya Soreang Ciwidey Km 25, Bandung, West Java




MİKRO ENDONEZYA: 
 http://www.tamanmini.com/


Jl. Raya Taman Mini Cipayung, East Jakarta,   INDONESIA 13820



 Mikro Endonezya, Endonezya’nın 33 eyaletinin canlandırıldığı, çok geniş bir alana kurulmuş bir eğlence yeri. 33 eyaletin, ilginç konut tipleri,   bir yönetim binası ya da bir tapınak, neredeyse birebir ölçülerde canlandırılmış. Günün belirli saatlerinde halk dansları ya da bölgesel folklorik gösterilerin de yapıldığı Mikro Endonezya’yı her gün yüz binlerce kişi geziyor. İçinde tekne gezilerinin yapılabildiği çok büyük bir gölet var.  Teleferik ve trenle gezi de Mikro Endonezya’nın diğer etkinlikleri arasında. Çok dar zamana sığdırıp çok azını görebildiğimiz Mikro Endonezya’yı, Makro Endonezya diye adlandırmak gerektiğini düşünmeden edemiyorum.




































Jakarta Eski Kentte Bir Gezi
http://kotatuajakarta.org/


Jl. Taman Fatahilah
West Jakarta, Indonesia
Telephone: +6221 691 6275
Fax: +6221 691 6275













Timsah Çiftliği Alanı
YABAN HAYATIN KORUNMASI: Endonezya’da koruma
altında birçok tür var. Cava’da bulunduğumuz kısa süre içinde, çok dar havuz ve göletlerde yaşayan timsah çiftliğini inceledik. 200 den fazla timsahın bulunduğu çiftlikte yüksek volümlü müzik acaba bu hayvanları rahatsız etmiyor muydu?
 





Timsah Çiftliği Alanı
Benim için en ilginci, 2 gece 3 gün geçirdiğimiz Umang Adasında gördüğüm Endonezce’de BİAWAK diye adlandırılan dev sürüngen oldu. Sözlüklerde,  ‘dev iguana’ diye de adlandırılan bu sürüngenden kaldığımız tatil köyünün bulunduğu Umang Adasında on adet daha olduğunu da öğrendik. Bir an  Galagapos’a geldiğimi düşledim.
  




Jakarta’ya birkaç saatlik mesafede gergedanların koruma alanı da bulunuyor.
                           

Gergedan Koruma Alanı

 http://www.ujungkulon.org/

 

 

Geyiklerin koruma altında bulunduğu ormana bir nehrin üzerinde Karadeniz Bölgesindekileri anımsatan ip ve tahtadan yapılmış köprüden geçerek ulaşılıyor. Burada geyik safarisi de yapılıyormuş.


Geyik Üreme ve Koruma Alanı

Jakarta'dan Cibubur yönünde (yaklaşık  40 km. önce) Buana Jaya köyündeki Geyik Üreme ve Koruma Alanı bulunuyor.

Derin bir vadide kıvrılarak akan nehrin üzerindeki ahşap asma köprü Karadeniz'de yalnız yayaların geçebildikleri köprüleri andırıyor. Köprünün diğer tarafında Geyik Üreme ve Koruma Alanı bulunuyor.

Geyikler, yuvarlak tel bir çitin içinde yaşıyorlar. Burasını görmeye gelenler, geyiklere en çok sevdikleri yiyecekleri olan meyveleri kendi elleriyle veriyorlar.. .Beyaz giysiler geyiklere kendilerini  sürekli izleyip gerektiğinde iğne yapan veterinerleri anımsattığı için  beyaz giysili bir konuk geldiğinde  kaçıp çalılıkların içine gizleniyorlar..

Burada 3 geyik türü bulunuyor. Bunlar, benekli geyik(eksen eksen),Java geyiği (eksen timorensis) ve Bawean Geyiği(aksis kuhlii).

Alandaki geyik sayısı 70 ile sınırlandırılıyor. Geyik sayısının yetmişi aşması durumunda fazlaları doğaya salınıyorlar.

Java'da popüler bir termal merkez:




1849 yılında Hollanda Kolonisi olduğu dönemde, Jakartalılar için Tıp Okulu olarak açılan Jakarta Üniversitesinin günümüzde 14 Fakültesi var.Jakarta Yerleşkesinde bulunan  3 Fakülte dışındakiler Dekon yerleşkesinde.3 Dekar alanda kurulu yerleşkenin içinde 6 göl ve geniş bir orman alanı bulunuyor.Gene yerleşke alanının çevresinde Endonezya'nın doğusundan batısına getirilmiş ağaç türlerinden oluşturulmuş orman ile bunu çevreleyen alanda  tik ağaçları ormanı bulunuyor.





Jakarta çevresinde dini bir gezi
Vihara Shia Jin Kong – Buddha/ Kong hu chu shrine

Jakarta çevresinde dinsel yapıtlara yapılan geziden: 1906 tarihli bir Budist Tapınağı





Pura Adhitya Jaya 



Hindu Tapınağı (Kutsal Mekanı) Jakarta'da bulunan Görkemli Hindu Tapınağı































Ulusal Kahramanlar Mezarlığı
TMP Kalibata (National Hero Cemetery Park Kalibata)
Jl. Taman Makam Pahlawan Kalibata No 17, South Jakarta 12750




Bir başka kahramanlar mezarlığı
Jl. Raya Puspitek, South Tangerang, Banten 15314







Benim için en ilginci, 2 gece 3 gün geçirdiğimiz Umang Adasında gördüğüm Endonezce’de BİAWAK diye adlandırılan dev sürüngen oldu. Sözlüklerde,  ‘dev iguana’ diye de adlandırılan bu sürüngenden kaldığımız tatil köyünün bulunduğu Umang Adasında on adet daha olduğunu da öğrendik. Bir an  Galagapos’a geldiğimi düşledim












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder